Kvalitet och hållbarhet

Redan i samband med att en räka fiskas upp på fiskebåten så kokas den på plats. I vissa fall kan man köpa råa räkor i affären, men detta är dock relativt ovanligt. Vill man få tag på råräkor bör man därför vända sig direkt till en fiskehandlare, där alternativen oftast är fler.

De allra flesta människor gillar räkor, men för att få den där perfekta kvaliteten på räkor är det viktigt att man har en del kunskap om hur köttet kan påverkas under de olika säsongerna som pågår under ett år. En räka kan nämligen skifta sitt skal flera gånger under sitt liv och främst sker detta i samband med parning, men även när räkan lägger sina ägg under höstens kalla månader och under våren då vädret börjar bli varmare.

Man bör dock inte satsa på räkor som har fiskats upp under denna period. Anledningen till detta är att räkans kött kan bli en aning mosigt och får en mer mjölig konsistens. I vissa fall kan räkan bli väldigt svårskalad och det är heller inte ovanligt att köttet innehåller mer vatten än vad man uppskattar. Eftersom räkor dock fiskas året om kan de ibland vara nedfrysta i mataffärer, så det kan vara svårt att veta vilken säsongsräka som man får med sig hem.

Köper man en råräka behöver dessa kokas i hemmet, medan de färdigkokta räkorna är redo att ätas på en gång. Om man ska förvara räkor behöver dessa stå i en skål eller ligga på en talrik där det är som mest kallt i kylskåpet. De räkor som inte kommer till användning kan sparas i några dagar i en frys, men man bör inte spara räkor längre än så eftersom de då kan bli ordentligt sega och torra. Detta kan inte jämföras med de räkor som är frysta i en butik. Dessa räkor är nämligen försedda med en skyddande ishinna för att bevaras så länge som möjligt.