Livsmedelsverket avråder från tigerräkor

Under en väldigt lång tid var det otroligt populärt med scampi i Sverige. Kärt barn har många namn och räksorten kan även kännas igen på namnet tigerräka eller jätteräkor. Räkan användes flitigt i många asiatiska rätter och var en riktig delikatess för många. Det få människor är medvetna om är dock de skador på miljö och på människor som dessa räkor kommer med och i denna text får du lära dig varför.
De tigerräkor som man finner i Sverige är främst odlade i Sydostasien. För att kunna odla behöver man skapa stora dammar och för att göra detta gräver man upp mark och mangroveskog, som är livsviktig för både människor och för fortplanteringen av fiskar. Denna typ av skog ser till att skydda människor och byar från t. ex. översvämningar, tsunamis eller stormar och ser även till att binda mycket värdefull kol i sina rötter. När dessa träd huggs ned så minskar mängden fisk som finns i havet, vilket gör att många människor får gå utan mat. I Sydostasien är fattigdomen stor och majoriteten av de fattiga har fisken som sin enda källa till någon form av protein.
Det är inte bara naturen som förstörs när man odlar fram tigerräkor, utan när odlingen sker används det gärna stora mängder antibiotika. I många fall kan leveranser av tigerräkor inte ens få komma in i Sverige, då antibiotikamängden via ett stickprov har varit för stor. Tyvärr kontrolleras inte alla leveranser, vilket gör att det inte är omöjligt att man får räkor fyllda med antibiotika i sin butikshylla.
Idag har dock många restauranger och butiker valt bort denna typ av räka, just för att visa sina kunder hur miljömedvetna de är och att de gör ett aktivt val att påverka miljön till det bättre. Det är dock långt ifrån alla som har hakat på trenden ännu, så därför bör du själv välja att avstå från denna produkt.