Räkor för alla smaker

När det kommer till skaldjursrätter är räkor tveklöst den största favoriten. Möjligheterna är många och räkor kan användas till allt från en smaskig wok till en lyxig pasta. I Sverige är konsumtionen av räkor mycket stor och även på restauranger säljs rätter med räkor mycket flitigt.

I sin natur har räkor en väldigt mild smak, men kryddor och marineringar kan få den allra mildaste räkan att bli en riktig explosion av smaker. Naturligtvis kan man använda de kryddor som man tycker bäst om, men smaker av curry, vitlök och chili brukar vara en mycket uppskattad kombination.

Vankas det fest eller är det dags för en middag med lite extra finess? Så länge inte någon i sällskapet är allergisk mot skaldjur är räkor ett mycket bra alternativ. Om man inte vill ha räkor tillsammans med varmrätten passar räkorna utmärkt som en förrätt, t. ex. med en härlig avokado-kompott eller i en het och kryddig ceviche med Sydamerikansk anda. Ceviche har blivit mer och mer vanligt även i den svenska matkulturen och består främst av skaldjur, vitfisk, mango, koriander, chili och vitlök. Rätten passar utmärkt att starta en middag med och de lätta ingredienserna gör att man garanterat får plats med en varmrätt, om man inte äter alldeles för mycket det vill säga.

Letar du efter smaskiga recept med räkor är internet tveklöst din bästa vän. Här kan man hitta enkla recept med billiga ingredienser, som du slänger ihop inom loppet av några minuter. Du hittar även kryddiga och heta soppor eller varför inte en enkel, men smakfull, räksallad med en härlig dressing. Du väljer själv om du vill köpa färska räkor och tillaga dessa från grunden eller om du hellre föredrar redan färdiga räkor som redan är skalade. För den som tillagar räkorna kan det vara bra att först se till att skölja av räkan i kallt vatten, innan den kokas upp eller steks.